Festivalgjester

Abdul Arts (Somalia) 

Abdul Arts

Somalisk tegneseriekunstner og fribyforfatter i Skien fra 2011. Han ble tvunget til å flykte fra Somalia og deretter Egypt. Dette skjedde på grunn av trusler fra agenter fra den somaliske regjeringen og den militante gruppen Al-Shabab, på grunn av innholdet i hans tegninger.  

Postvesenet i Tyskland, i samarbeid med menneskerettighetsorganisasjonen Diakone, har utgitt et frimerke utformet av Abdul Arts for å markere den internasjonale flyktningdagen. 

ICORN-informasjon: https://icorn.org/tags/abdul-arts 

Nettside: http://www.abdularts.net/ 

Ali Dorani (Iran) 

Ali Dorani

Iransk illustratør og tegneserieskaper, og fribyforfatter i Stavanger fra 2018-2020. Dorani måtte flykte fra Iran i 2013, og fluktruten førte han i august, samme år, til Christmas Island i det indiske hav, som er en del av Australia. Han tok forfatternavnet «Eaten Fish» etter at han ble plukket opp fra havet på vei til Australia. I januar 2014 ble Dorani overført til Manus Island utenfor Papua New-Guinea i Stillehavet, hvor han satt i en leir for asylsøkere.  

Det vanskelige oppholdet i leiren og behandlingen han og andre asylsøkere fikk der dokumenterte Dorani gjennom tegninger. Tegningene til Dorani er blant annet blitt publisert i The Guardian, Washington Post og ABC News.  

Han har mottatt en pris av Cartoonists Rights Network (CRNI) i 2016 for sitt redaksjonelle mot når det gjelder å dokumentere maktmisbruk og trakassering i leiren på Manus Island. 

ICORN-nettside: https://www.icorn.org/article/manus-island-cartoonist-eaten-fish-icornresident-stavanger-norway 

Nettside: https://eatenfish.com/ 

Omtale: https://www.theguardian.com/australia-news/2017/dec/19/eaten-fish-manus-islandsrefugee-cartoonist-moves-to-northern-europe 

Therese G. Eide

Therese G. Eide er en frilans illustratør basert i Bergen. Over flere har har hun laget tegneserier som beskriver hverdagslivets mange utfordringer. Eide har blant annet laget en serie småjenta Victoria, som figurerte i bladet Tommy & Tigern i flere årganger.

I fjor fikk hun utgitt boka Intet nytt fra hjemmefronten, en selvbiografisk tegneserie om livet som småbarnsmor. Tegneserien har vært publisert i tegneseriebladet Lunch. Våren 2019 er hun aktuell sakprosaboken Feltnotater fra småbarnslivet.

Intervju:
https://familieklubben.no/familieliv/therese-39-tegner-livet-som-trebarnsmor/306?fbclid=IwAR2H3OpxryqHPNzpsIqeNzY65vZYcHM79XMPhGQhPBi0UVukWenQpkyfcXI

Omtale: https://www.smp.no/ntb/innenriks/2018/03/20/Stripeseriekvinner-skal-vise-Norge-hvorfor-de-trengs-16322987.ece

Boka Intet nytt fra hjemmefronten: https://serie.no/produkt/intet

Boka Feltnotater fra småbarnslivet: http://www.tiden.no/sakprosa/feltnotater-fra-smbarnslivet

John Jamtli  

John S. Jamtli

John Sigvart Jamtli er en norsk illustratør og tegneserieskaper. Han har utgitt tegneserien DASS (2016) og Sabotør (2018). Han har også illustrert tegneseriealbumet Anunnaki (2009), og Norges Ninjakommandør (2019). 

Sabotør er en røverhistorie fra andre verdenskrig og et tankeeksperiment med kontrafaktisk historie. I sentrum for fortellingen er Osvald-gruppen og deres aksjoner. Fortellingen omfatter også Falstad fangeleir, slaget om Narvik og Victoria terrasse, Gestapos hovedkvarter. Sabotør ble nominert til fire forskjellige litteraturpriser i 2018-2019. 

Norges Ninjakommandør er en tegneserie hvor historiske skikkelser er satt inn i et kontrafaktisk univers. Manusforfatter er Aleksander Kirkwood Brown og illustratør er Jamtli. I boka møter vi Arne Treholts på elleville eventyr, da som Norges første og eneste Ninja under den kalde krig. 

Jamtli utgir i 2019 en ny bok i Sabotør-serien med undertittelen Operasjon Muskedunder, boka tar utgangspunkt i en alliert sabotasjeaksjon mot Glomfjord kraftverk i Meløy kommune i 1942. 

Nettsiden til boka Sabotør http://sabotør.no/ 

Omtale: https://www.dn.no/d2/illustrasjon/thomas-cappelen-malling/asbjorn-sunde/john-sjamtli/-det-er-uten-tvil-mange-historier-fra-krigen-som-ikke-er-fortalt/2-1-279955 

Nyutgivelse: https://www.cappelendamm.no/_sabotor—operasjon-muskedunder-john-sjamtli-9788202623159 

Kristian Landmark og Ole Tellefsen (Kristiansand) 

Kristian Landmark

Landmark er filmskaper, teaterinstruktør og forfatter, fra Kristiansand.  

Han debuterte med å en teateroppføring av manuset til filmen Bad Boy Bubby (1993) ved Agder teater i 2006. Han har også regissert dokumentarfilmene, Med rett til å kapre (2013) og Svartedauden – Da Norge gikk under (2017).  

Ole Tellefsen

Ole Bernt Tellefsen er manusforfatter, komponist, skuespiller, musiker og regissør. Ole har skrevet, produsert og turnert med en rekke forestillinger for barn og unge over hele landet. Han har samarbeidet med Landmark om produksjon og regissering av de overnevnte dokumentarfilmene.  Han har også samarbeidet med Landmark om å skrive manus til de bøkene i tegneserieromanserien 7. 

Tegneserieroman 7 – bok 1 – «Trusselen fra dypet»:  

https://www.cappelendamm.no/_trusselen-fra-dypet-kristian-landmark-ole-bernt-tellefsen9788202400255

Tegnserieroman 7 – bok 2 «Monstermanetene»:  

https://www.norskeserier.no/_monstermanetene-kristian-landmark-ole-bernt-tellefsen9788202558109

Omtale: 

https://www.nrk.no/sorlandet/tegneserie-fra-kristiansand-vekker-internasjonaloppmerksomhet-1.12533502

Arifur Rahaman

Arifur Rahman

Tegneserieskaper, animatør og illustratør fra Bangladesh. Fribyforfatter (ICORN) bosatt i Drøbak. Han er kjent i Bangladesh som Cartoonist Arif, der han tidligere laget tegninger på oppdrag for aviser. I 2007 ble han arrestert på grunn en tegning som ble oppfattet som støtende av Det islamske partiet i Bangladesh. Rahman må da sitte i fengsel i seks måneder, men møtte mange vanskeligheter og trusler da han ble sluppet ut og ble arrestert flere ganger.

Han kom til Norge i 2010 hvor han var den første tegneseriekunstneren som fikk beskyttelse. Han arbeider er nå utgiver for det nettbaserte tegnemagasinet Toons Mag. Til daglig jobber han også til daglig med oppdrag for norske aviser og studerer design og animasjon. Rahman har mottatt flere priser og er grunnlegger og utgiver av nettegneserien.

Nyhetsoppslag: https://www.nrk.no/kultur/bok/avistegning-forte-til-fengsel-1.11053647

ICORN-informasjon: https://www.icorn.org/writer/arifur-rahman

Nettside: https://www.cartoonistarif.com/

Fredrik Rysjedal 

Fredrik Rysjedal

Norsk tegneseriekunstner og illustratør fra Leirvik i Sogn og Fjordane, bosatt i Bergen. Utdannet med doktorgrad i bildekunst ved Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen. Rysjedal arbeider med historiefortelling gjennom teater, sceniske konserter, performance, fanziner og digitale tegneserier. Han er også redaktør NUMER, som er et tidsskrift for tegning, illustrasjon og bokkunst. Han har også forsket på digitale tegneserier. 

Hans første verk var «Sound of Aurora» (2014), som er en live presentasjon av en tegneserie, akkompagnert av musikalske fremførelser. Dette verket omhandler hvilke tunge følelser og fortiede historier som generasjonen som opplevde 2. verdenskrig skjulte for omverdenen, ifølge Rysjedal. I en slik sammenheng inntar opplevelsene til krigsseilere en sentral rolle. Disse historiene blir formidlet i stor grad gjennom karakteren Astrid, en tretten år gammel jente som får et lite innblikk i en skjult fortid gjennom å tyvlytte. 

Rysjedal utga i 2017 hans første digitale tegneserie, tilpasset nettbrett, med tittelen «Close, Closer Closest».  

Verkene «Sound of the Aurora» og «Close, Closer, Closest» er et resultat av et kunstnerisk researchprosjekt Rysjedal gjennomførte ved Universitetet i Bergen, ved Fakultet for kunst, musikk og design fra 2012–2015.  

Nettside: http://www.fredrikrysjedal.no/ 

Omtale av doktorgradsprosjekt: https://www.uib.no/nye-doktorgrader/125436/den-digitaleteikneserien?fbclid=IwAR2KIpNfuShJoWrQTwb2BQIhzGbIIgLxiPmKssKH3edcN3OOq0C9wGDsUE 

Elke Renate Steiner  

Elke Renate Steiner

Tegneseriekunster og illustratør som er forfatter av en rekke verk som omhandler migrasjon, diskriminering av seksuelle minoriteter, rasisme og antisemittisme. Her er hennes siste verk over det siste tiåret: Love Migration (2019), Die anderenMendelssohns – Karl Mendelssohn Bartholdy (2015),  Der Mangel an Respekt (2011), Risiken und Nebenwirkungen(2010).  

Hennes verk har blitt presentert under arrangementer i Europa i sammenheng med Goethe Institut sitt program Picture Politics, også under Stribefeber 2016. I tillegg har hun hatt tegneserieworkshop i Kristiansand under Tysklandsdagene i 2019.  

Steiner har stilt ut sine tegninger på blant annet Det jødiske museet og Det tyske nasjonalbiblioteket i Frankfurt Am Main. Hun har også hatt utstillinger  og under Pridearrangementer i Jektarinburg, Minsk og Moskva i Russland. I publikasjoner som Jüdische Allgemeine, Le Monde Diplomatique Deutsches Ärzteblatt har Steiner fått utgitt sine serier og illustrasjoner. 

Nettside: http://steinercomix.de/?lang=en 

Maya Øvrebø 

Maya Øvrebø

Øvrebø er tegner og serieskaper. Arbeidene er symbolske, inspirert av drømmer og surrealistiske ideer. Hennes første lengre tegneseriebok, Labyrint, blir lansert i oktober.

Omtale: http://kunstbanken.no/vare-utstillinger/maya-ovrebo-what-i-lostwhat-i-found/ 

Intervju: http://serienett.no/arkiv2016/www.serienett.no/article/2208/et-drommeprosjekt.html

Nettside med Øvrebøs kunst: https://mayaovrebo.weebly.com/

Instagram: @mayaovrebo

Debattleder

Kristian Hellesund – debattleder i Stribefeber og tegneserieanmelder 

http://serienett.no/author/kristianh/

Fagpersoner som vil holde foredrag/delta i debatter og intervjuer 

Sjefen

Kjell Steen – mangeårig redaksjonsmedlem i Egmont forlag for den norske utgaven av Fantomet. Han er kjent som Sjefen (sjef for Fantometklubben). Som pensjonist utgir han klassiske nordiske tegneserier på eget forlag, Steens forlag.

https://www.aftenposten.no/norge/i/kbb6/Fantomet-har-pilt-opp-i-et-tre

https://www.aftenbladet.no/kultur/i/A0dyA/Fantometbladet-startet-i-Stavanger-De-siste-30arene-har-Kjell-Steen-vart-Sjefen